Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie

Wróć   Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie > Wszystko ze świata GSM > Testy, recenzje,video recenzje, opinie - telefony

Testy, recenzje,video recenzje, opinie - telefony Kupiłeś nowy telefon? Chciałbyś go opisać? A może chcesz kupić nową słuchawkę, ale obawiasz się, czy będzie to trafna decyzja? Zajrzyj tu!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stare 18-05-2012, 18:33   #1
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie Smartphone - czy warto dopłacać?

Potrzebuje smartphone'a na Androidzie, jednak nie wiem co wybrać. Myślę nad HTC Hero lub Wildfire S. Hero mógłbym dostać za 250zł. Rozważam też dopłatę i wzięcie Samsunga Galaxy S, jednak nie wiem czy warto. Smartphone ma mi zastępować laptopa/komputer. Ważne aby bateria przy używaniu telefonu wytrzymała 1-1.5 dnia.
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 18-05-2012, 19:07   #2
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Galaxy S spokojnie zastąpi Ci laptopa/komputer, na ostatnim oficjalnym romie JW5, działa bardzo dobrze, nie ma przycięć, 1-1,5 dni powinien trzymać, jeśli ustawisz mniejszą jasność ekranu ;)
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 18-05-2012, 19:43   #3
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Tak jednak nie wiem czy nie lepiej będzie dopłacić do SGS'a. Ewentualnie Desire HD, którego miałem kupić jakiś czas temu, jednak cena też duża.

Tak więc gdyby ktoś mógł mi pokrótce opisać każdy telefon:

1. HTC Hero
2. HTC Wildfire S
3. HTC Desire HD
4. Samsung Galaxy S
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 18-05-2012, 19:57   #4
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

W Hero nie ma się już co pakować po prostu jest już stary, przy przeglądaniu stron braknie Ci ramu ;)
Wildfire S też raczej low-end, trochę więcej ramu, ale Sense, więc i tak kiedyś braknie, do tego stara architektura procesora armv6.
Desire HD i Galaxy, oba mają 1GHz procesory (DHD Snapdragon + Adreno 205, SGS Samsung Hummingbird 1GHZ + PowerVR SGX540), (DHD ma 768mb ramu, ale Sense, SGS 512mb) w tych przypadkach nie powinno być problemu z otwieraniem większej ilości stron.Ja bym Ci polecał jednak Galaxy S, ze względu na to, że SAMOLED + 1500mAh jest wystarczające do korzystania 1-1,5 dnia, niestety w DHD jest tylko 1200mAh przy ekranie SLCD, który jednak zużywa o wiele więcej energii, więc nie wiem czy telefon wytrzyma 24h na baterii.

edit: w cenie używanego SGS'a możesz też kupić nową Neo V, która również jest dobrym smartfonem.
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 18-05-2012, 20:10   #5
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Bateria nie jest tak ważna, bo DHD spokojnie powinien wytrzymać dzień (12h, choć im więcej tym lepiej), jednak nie wiem co bardziej się przyda: więcej ramu czy więcej pamięci wbudowanej. Czy te ~~200MB różnicy będzie widać? Co do Sense'a, jest ładny, ale interfejs schodzi na drugi/trzeci plan.

/Edit: SGS ma Gorilla Glass? Czy dopiero SGS II?
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 18-05-2012, 20:27   #6
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

SGS ma ten plus, że ma właśnie 8gb, z czego 1,8gb na aplikacje i reszta jest widziana jako karta pamięci.Myślę, że to 512mb ramu równa się jak to 768mb w DHD z Sense.

Tak, SGS ma Gorillę ;)
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 19-05-2012, 08:56   #7
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Dobrze by było gdyby ktoś inny także się wypowiedział. Jak na razie skłaniam się ku SGS'owi, jednak może ktoś doradzi coś innego równie dobrego.
Do Seby:
1. Ile tobie trzyma bateria przy codziennym (jakim?) użytkowaniu?
2. Czytałem, że telefonu nie można zbrickować/uwalić, czy to prawda?
3. Jak jest z szybkością? Udało ci się go zamulić?
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 19-05-2012, 14:51   #8
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

1.Od rana, tak od 8 do godziny 12 w nocy.
2.Jedynie jak się nie patrzy, co się wgrywa.Praktycznie nie ma szans.na uwalenie.
3.Praktycznie ani razu mi się nie zawiesił, scinek raczej nie ma, taktowanie ustawione na 1ghz.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 19-05-2012, 20:38   #9
kuba4525
Super Użytkownik
 
Awatar kuba4525
 
Dołączył: Sep 2007
Posty: 4,553
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Seba, prócz ramu na plus dla DHD, a braku Sense, SAMOLEDu dla SGS nieobiektywnie uwzględniłeś wady i zalety obu, bo masz przecież Samsunga. HTC ma także większy ekran, unibody, lepszy aparat z led. Oba są bardzo wspierane przez deweloperów, więc system to kwestia gustu.
Różnicy w działaniu na baterii nie porównywał bym, bo i tak codziennie ładować trzeba każdego smartphone'a, a wiele zależy od intensywności użytkowania.
Z DHD lepiej zestawić SGS+, który jest nieco świeższy i mniej zużyty szukając używanych.
kuba4525 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 19-05-2012, 21:28   #10
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Ale 4,3 cala, do tego SLCD przy 1200mAh, to nie wróży nic dobrego.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 02:33   #11
maniek1234567890
Serwisant
 
Awatar maniek1234567890
 
Dołączył: Sep 2010
Posty: 534
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Mialem DHD SGS+ i 2x SGS najszybszy bez zadnych zabaw itp jest DHD potem SGS+ i na koncu niestety SGS po podkreceniu procka jest lepiej ale tez szalu nie ma. SGS+ wytrzymywał najdłuzej a DHD i SGS od rana do wieczora.
maniek1234567890 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 10:01   #12
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Dzięki, nawet nie pomyślałem o SGS+. A jak to jest z tym Gorilla Glass, bo SGS ma bardzo wytrzymały ekran a czytałem, że SGS II mimo Gorilli nie jest już tak wytrzymały. I czy te 400MhZ robi aż tak dużą różnicę? Telefon wolę kupić nowy, bo już nie raz "przejechałem" się na używanych. W S+ cieszy lepszy bateria i procek, ale jest gorszy układ graficzny, więc nie wiem czy warto.
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 11:57   #13
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

SGS ma lepsze GPU i wsparcie dev, więc masz działającego w pełni ICS'a, SGS+ ma za to metalowa ramkę, lepiej taktowany procesor i większa baterie.Nie każdy egzemplarz Gorillli jest taki sam, ale ogólnie jest ona odporna na klucze itp.

@na ebay do kupienia jest bateria 1800mAh oryginalna bateria Samsunga, która dobrze współpracuje z Galaxy S, i chyba można też ta od + włożyć.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 19:39   #14
razor7
Super Użytkownik
 
Awatar razor7
 
Dołączył: Mar 2008
Posty: 5,861
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Jednak dalej nie wiem czy warto dopłacać za lepszą baterię i procek, w zamian za gorszą (nie wiem jak bardzo gorszą) grafikę.
razor7 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 19:48   #15
seba112
GSM Maniak
 
Awatar seba112
 
Dołączył: Oct 2007
Posty: 2,773
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Zależy czy chcesz się bawić w nieoficjalne romy, jak nie chcesz to weź SGS+, na stocku powinien dobrze działać i odpalać co należy, za to na SGS, jest sporo romów, opartych na 2.3.x i 4.0.x, coś sobie wybierzesz.
Ja do tego używam oryginalnego taktowanie 1GHz i praktycznie wszystko działa mi bez najmniejszych lagów, system również działa sprawnie.
seba112 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 20-05-2012, 21:13   #16
maniek1234567890
Serwisant
 
Awatar maniek1234567890
 
Dołączył: Sep 2010
Posty: 534
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Bateria od i9001 pasuje do i9000 tylko oryginal to ok 100zl
maniek1234567890 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Jaki smartphone S S+ czy może SII lub inny koko1122 Pomoc w wyborze smartfona/tableta 23 09-10-2012 23:09
Dopłacać 200zl do SE Xperia ARC czy brać SE Xperia NEO V? Juri22b Pomoc w wyborze smartfona/tableta 4 18-06-2012 17:13
warto czy nie warto Darkikson K550i Cyber-shot 5 24-09-2009 17:02
Czy jesteście zadowoleni z tego telefonu ? Czy warto go kupić ? kaka10 W890i 32 01-08-2009 13:10
Czy jesteście zadowoleni z tego telefonu ? Czy warto go kupić ? kaka10 K800i Cyber-shot 29 27-02-2009 16:12


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright © 2021 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright © Smartfonik.pl (SE-Center.info) 2006 - 2021