Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie

Wróć   Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie > Wszystko ze świata GSM > Testy, recenzje, opinie - akcesoria

Testy, recenzje, opinie - akcesoria Kupiłeś ciekawy produkt? Zestaw słuchawkowy, pokrowiec, ładowarkę, itp.? Chciałbyś go opisać? A może chcesz coś, ale obawiasz się, czy będzie to trafna decyzja? Zajrzyj tu!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stare 28-06-2007, 21:46   #1
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.

Karty są importowane w opakowaniach zbiorowych po 100szt, dlatego nie sprzedajemy ich w blistrach, które i tak zaraz po otwarciu wyrzuca się do kosza. Karty są przez nas testowane.

Podstawowa zasada Oryginalna karta musi posiadać blister, nie ma czegoś takiego jak wersja OEM. Czytając tego typu opis możemy być pewni że jest to podróbka.


Nowe oryginalne opakowania posiadają podłużne zamknięcia:
Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.


w przeciwieństwie do podróbek gdzie występują zgrzewy punktowe:
Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.

Ponadto oryginalne serie kart to MSX-M2GS/X, MSX-M4GS/X & MSX-M8GS/X. Podrobki mają literkę T w oznaczeniu MSX-M2GST/X.

W starszych oryginalnych kartach zgrzewy wyglądają tak:
Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.

Dokładniejsze fotki starszych kart w tym temacie http://se-center.info/viewtopic.php?...er=asc&start=0
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 21:52   #2
Alek_45
Uzależniony specjalista
 
Awatar Alek_45
 
Dołączył: Apr 2007
Posty: 2,100
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Dobry poradnik - prosto poznac, czy to jest podroba....
Ja mam oryginał (Hurra!)
Dobry poradnik zwałszcza dla kupujacych karty pamieci... :D
Alek_45 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 21:57   #3
Franeek
Uzależniony GSM maniak
 
Awatar Franeek
 
Dołączył: Jan 2007
Skąd: Kraków
Posty: 7,517
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Wszystko pięknie ładnie, tylko na allegro nie robią zdjęć produkty tylko daja gotowe z google itp.. wiec i tak tego nie zobaczymy przed kupnem...
(przeważnie tak jest)
Franeek jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 22:02   #4
Alek_45
Uzależniony specjalista
 
Awatar Alek_45
 
Dołączył: Apr 2007
Posty: 2,100
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez Franeek
wiec i tak tego nie zobaczymy przed kupnem...
Mozna poprosic "sprzedawajacego" o zdjecie opakowania... :D
Alek_45 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 22:04   #5
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Wtedy się u takiego sprzedawcy nie kupujemy...

Przerażająca jest skala tego problemu, praktycznie co trzecia karta MSD na allegro to podróbka.
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 22:08   #6
Franeek
Uzależniony GSM maniak
 
Awatar Franeek
 
Dołączył: Jan 2007
Skąd: Kraków
Posty: 7,517
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

No własnie.. dlatego ja preferuje kupowanie w sklepie...
I tak też zrobiłem. Kupiłem SanDiska, przed kupnem sprawdziłem czy wszystko działa itp. i chyba 3 lata gwarancji :) I nie żałuje ze zapłacilem trochę więcej bo przynajmniej nie ma problemów..
Franeek jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 28-06-2007, 22:48   #7
Lutek26
Młodzieniec
 
Awatar Lutek26
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 138
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Bardzo dobry poradnik miałem dylemat czy moja "dwugigówka" jest oryginalna ale teraz juz jestem pewny ze tak :jupi:
Lutek26 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 16:51   #8
jusef19
Młodzieniec
 
Awatar jusef19
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 121
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

http://www.sony.net/Products/mssuppo...en_2/form.html

wejdzcie na tę stronę i sprawdzcie czy oryginalna


ja kupiłem tą kartę i wychodzi że jest oryginalna
http://www.allegro.pl/item199984437_...k_cenowy_.html

i dostałem taką odpowiedź na forum:

Nie może być to oryginał skoro sprzedawca zastrzega że: Karty są importowane w opakowaniach zbiorowych po 100szt, dlatego nie sprzedajemy ich w blistrach, które i tak zaraz po otwarciu wyrzuca się do kosza. Karty są przez nas testowane)

Oryginalny towar musi posiadać blister nie ma czegoś takiego jak wersja OEM!

jednak z tego linku wychodzi że jest karta oryginalna.
jusef19 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 16:55   #9
jusef19
Młodzieniec
 
Awatar jusef19
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 121
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

co do ostrzeżenia które dostałem to nie chodziło mi o to forum tylko o link który był tam podany w poście
jusef19 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 17:59   #10
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez jusef19
http://www.sony.net/Products/mssupport/datarescue/en_2/form.html

wejdzcie na tę stronę i sprawdzcie czy oryginalna
Głupoty wypisujesz, chyba sam o tym nie wiesz...
Strona podana powyżej (sony) sluży jedynie jak to napisali to "recover data" - czyli do odzyskiwania danych. Podanie numeru seryjnego jest tylko po to aby pobrać narzędzie "file rescue".

Twoja karta nie jest oryginalna...
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 18:01   #11
jusef19
Młodzieniec
 
Awatar jusef19
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 121
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

tak ale jak podasz numery karty podrobionej to nie idzie podobno
jusef19 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 18:20   #12
jusef19
Młodzieniec
 
Awatar jusef19
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 121
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

mam prośbe do posiadaczy podróbek sony żeby weszli na tę stronę i sprawdzili czy po wpisaniu seriali włączy sie im sciąganie pliku. Z góry dziękuję za pomoc

Edit.Oilone> Otrzymujesz ostrzeżenie za nieedytowanie postów.
jusef19 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 18:36   #13
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Tłumaczę że nie jest to żadna metoda na sprawdzenie oryginalności karty :evil:

98% karteczek Sony Memory Stick PRO DUO na ebay to podróbki tak samo jest zresztą na allego.

Sprawdzone sposoby zostały opisane na poprzedniej stronie.

Ponadto można też wsadzić kartę w PSP.
W menu idzemy do Memory Stick, klikamy trójkątny guzik, potem Informacje.
Oryginał pokaże MagicGate Supported:
Karty pamięci Memory Stick Pro Duo - nie daj się oszukać.

Podróbka Unknown or Unsupported:
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 18:45   #14
jusef19
Młodzieniec
 
Awatar jusef19
 
Dołączył: Jun 2007
Posty: 121
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

na 100% jesteś pewien? na innym forum zapewniali mnie że oryginał jeśli sie ściągnie plik z tej strony po wpisaniu serialu. Ale karta nie wygląda na podrobioną, wszystko chodzi ok, nie muli telefonu, a do adaptera wchodzi równie gładko ja sandiska z zestawu ery, i ma 1939 MB po sformatowaniu.
Na pewno to podróba?
jusef19 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 29-06-2007, 18:49   #15
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Na 100% pewne są sposoby opisane przeze mnie. Powtarzam po raz kolejny Sony nie sprzedaje kart bez opakowań. Są to karty nieoryginalne.
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 05-07-2007, 10:54   #16
mantus
Bobasek
 
Awatar mantus
 
Dołączył: Apr 2007
Posty: 15
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

dzięki za poradę dobrze że są ludzi co lubią pomagać :D
mantus jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 08-07-2007, 09:26   #17
lukasm2
Gość
 
Awatar lukasm2
 
Posty: n/a
Domyślnie

Temat zauwazylem ze mocno poruszany o oryginalnosci kart sie zrobil. Zauwazylem tendencje do tego ze pomimo tego ze ktos kupil falszywke to i tak w wiekszosci przypadkach ona dziala. Zastanawia mnie tylko czy wtedy taka falszywka PRO DUO dziala z predkosciami wlasnie dla takich kart.

Ladnie pisza tu uzytkownicy o sposobach odgadniecia po opakowaniu czy zakupiony towar jest oryginalny - czy zgrzewa to czy tamto - przeciez ludzie handlujacy na allegro tez w ciemie nie bici i czytaja to i np zgrzewaja teraz w kilku punktach tak zeby bylo jak oryginal - wyprodukowanie opakowania to niewielki teraz koszt - dlatego uwazam ze porownywanie kart po opakowaniu mija sie z celem - lepszym rozwiazaniem byloby zrobienie jakiejs listy uzytkownikow allegro u ktorych warto lub nie warto byloby kupowac bo jak kazdy zacznie wysylac tu posty z linkami w stylu "zobaczcie czy jest oryginalna i czy mozna u tego goscia kupic" to bedzie jak w "Testosteronie" MASAKRA :)

To tylko moje takie wywody nt. w/w ale moze admin forum zgodzi sie na cos takiego?

Ja jeszcze na koniec chcialbym sie dowiedziec o problemach jakie przyspazaja Wam nieoryginalne karty - czyli jakie usterki wystepuja. U mnie np. raz na jakis czas orzewaznie jak ja dzwonie gdzies albo ktos do mnie to aparat sie zawiesza, albo zaczyna migac jasnym ekranem - juz mialem dac go do serwisu (bo to nowka 3 tygodnie ma) kiedy przyszlo mi na mysl ze moze to byc wina karty ktora niedawno kupilem na allegro - i tak po wyjeciu karty telefon wraca do "normalnosci" i na starej standadowej 64SanDisca chodzi bez problemu. Jakie problemy z nieoryginalnymi sa u Was?
  Odpowiedz z cytatem
Stare 08-07-2007, 11:41   #18
oilone
Przyjaciel
 
Awatar oilone
 
Dołączył: Aug 2006
Posty: 2,408
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez lukasm2
przeciez ludzie handlujacy na allegro tez w ciemie nie bici i czytaja to
Niedawno przeglądałem allegro i uważam jednak, że są jednak w "ciemie bici". 2% oryginałów na allegro, a wszystko dlatego że różnica pomiędzy np. oryginalną MSPD Sony 4GB a fałszywką wynosi ponad 120zł! Nic dziwnego że sprzedawcy nie wystawiają oryginałów bo nikt im tego nie kupi!

Przykład? Proszę bardzo. Wszystko się zgadza w przypadku tej aukcji. Zarówno cena, seria, jak i opakowanie i gwarancja (5lat!). Sprzedaje atoryzowane centrum sony.
http://allegro.pl/item211951924_beik...inal_sony.html

lukasm2 - Naprawę nie widzisz różnicy? Pokaż mi proszę aukcję na allegro która choć trochę przypomina powyższą...


Cytat:
Zamieszczone przez lukasm2
epszym rozwiazaniem byloby zrobienie jakiejs listy uzytkownikow allegro u ktorych warto lub nie warto byloby kupowac bo jak kazdy zacznie wysylac tu posty z linkami w stylu "zobaczcie czy jest oryginalna i czy mozna u tego goscia kupic"
Widać krótko jesteś na forum bo taki temat już jest w pomocnej dłoni + Ktoś kupywał kartę na allegro od 3generation?? w tym dziale.

Niekoniecznie trzeba przecież kupować na allegro...
oilone jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 10-07-2007, 17:03   #19
queckooth
Bobasek
 
Awatar queckooth
 
Dołączył: Jul 2007
Posty: 2
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

http://www.cdrspeed.pl/speed/index.p...FRFCZwodDktvkw

Czy karty 4gb i 2gb są oryginalne??? ? Czy możliwa jest tak niska cena za 4gb?
queckooth jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Stare 10-07-2007, 17:16   #20
Alek_45
Uzależniony specjalista
 
Awatar Alek_45
 
Dołączył: Apr 2007
Posty: 2,100
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez queckooth
Czy możliwa jest tak niska cena za 4gb?
Nie jest mozliwa.... :D
Chyba, że jesto to podróba abo ludzie sa lekko walnieci.... :D

Moim zdaniem jest trudno to okreslic po samej karcie, bo jest to sklep internetowy - chociaz ta cena jest straszne mała.... :neutral:
Alek_45 jest nieaktywny   Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Tagi
daj, duo, karty, memory, pamięci, pro, się, stick

« słuchawki douszne | - »
Użytkownicy odwiedzili wątek szukając:
oszukac pamiec test
Narzędzia wątku


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Karty pamieci Memory Stick PRO DUO misiek111232 SPRZEDAM 0 31-08-2010 16:12
Karty pamięci Memory Stick Pro Duo POMOCY!!! fafalek Testy, recenzje, opinie - akcesoria 5 13-08-2007 23:42
Sprzedam karty Memory Stick Duo Pro 1GB zawiszakapy SPRZEDAM 1 12-07-2007 13:26
problem z zainstalowaniem karty memory stick pro duo gicior K750i 6 14-03-2007 16:15


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright © 2018 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright © Smartfonik.pl (SE-Center.info) 2006 - 2016