Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie

Wróć   Smartfonik.pl - wiemy wszystko o Twoim telefonie > Wszystko ze świata GSM > Testy, recenzje,video recenzje, opinie - telefony

Testy, recenzje,video recenzje, opinie - telefony Kupiłeś nowy telefon? Chciałbyś go opisać? A może chcesz kupić nową słuchawkę, ale obawiasz się, czy będzie to trafna decyzja? Zajrzyj tu!


Zamknięty wątek
 
Narzędzia wątku
Stare 16-07-2013, 20:56   #1
lichak232
Serwisant
 
Awatar lichak232
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 731
Podziękował: 1
Podziękowano: 0
Angry xperia Tipo vs SE Hazel

Witam
Z powodu że nie mogę się zdecydować postanowiłem zapytać was o rady
Nie wiem który wziąć (Tipo za darmo) a Hazela dopiero po 2-3 miesiącach odzyskam wtedy albo dopiero po tym czasie będę miał Tipo
Według mnie plusy Hazela:
+wyświetlacz na słońcu
+muzyka
+aparat
+filtr hałasu podczas rozmowy (najgorsze co mogę stracić bo często gadam i lecą hałasy np. z ulicy)
Plusy Tipo
+adroid (odtwarzanie flash w internecie)

PS. nie gram
lichak232 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 21:04   #2
yo6
SU Moderator
 
Awatar yo6
 
Dołączył: Jul 2009
Skąd: Kozienice/Wrocław
Wiek: 21
Posty: 3,416
Podziękował: 2
Podziękowano: 14
Domyślnie

Android stwarza duże możliwości, ale Xperia Tipo nie jest sprzętowo dużo lepsza od Hazela.
Napisz do czego wykorzystywałbyś telefon. Jeśli nie używałbyś nawigacji, robił dużo zdjęć oraz słuchał muzyki, to raczej brałbym Hazela do którego możesz wgrać akustykę, sterowniki aparatu, patche i przeprowadzić ogólny modding.
__________________
30 VI 2010 - pierwszy post; 25 IX 2010 - tysięczny post; dni 7, w tym 13 na koloni + 7 na wakacjach - 1000 postów w 58 dni!
xperia Tipo vs SE Hazel
yo6 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 21:27   #3
lichak232
Serwisant
 
Awatar lichak232
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 731
Podziękował: 1
Podziękowano: 0
Domyślnie

Od muzyki mam w595 (lepiej gra nawet na słuchawkach, przy tych samych sterownikach)
Telefon służy mi do: rozmów (hazel), sms (qwerty i aplikacja do sms na tipo), internetu (tipo), zdjęć (hazel) i czasami jak nie mam w595 to do muzyki (hazel)
lichak232 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 21:47   #4
yo6
SU Moderator
 
Awatar yo6
 
Dołączył: Jul 2009
Skąd: Kozienice/Wrocław
Wiek: 21
Posty: 3,416
Podziękował: 2
Podziękowano: 14
Domyślnie

Tipo nie ma fizycznej qwerty. A ekranowa nie jest kolosalnie lepsza od numerycznej w Hazelu, szczególnie patrząc na 3,2" u tipo.
Internet, no cóż, oba mają wifi, tylko tipo może trochę szybciej przetwarzać strony. Da się to wytrzymać. Reszta przemawia za Hazelem, więc na Twoim miejscu brałbym właśnie go.
Pozostaje kwestia wyświetlacza:
Hazel - 16M kolorów - 154 ppi - jaśniejszy
Tipo - 256k kolorów - 180 ppi - lekko ciemniejszy. W czym pierwsza kategoria jest już powoli mniej istotna (nie jest to taka różnica jak 64k,a 16M, człowiek rozróżnia chyba około 10M), lecz nie wymieniłeś, że oglądasz filmy, więc ostatecznie radzę, byś brał Hazela.
__________________
30 VI 2010 - pierwszy post; 25 IX 2010 - tysięczny post; dni 7, w tym 13 na koloni + 7 na wakacjach - 1000 postów w 58 dni!
xperia Tipo vs SE Hazel
yo6 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 21:59   #5
lichak232
Serwisant
 
Awatar lichak232
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 731
Podziękował: 1
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez yo6 Zobacz posta
Tipo nie ma fizycznej qwerty.

O tym wiem bo na codzien mam stycznosc z tipo


Cytat:
Zamieszczone przez yo6 Zobacz posta
lecz nie wymieniłeś, że oglądasz filmy.
Raczej bym zaczą np. od Shaman King :D
lichak232 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 22:54   #6
yo6
SU Moderator
 
Awatar yo6
 
Dołączył: Jul 2009
Skąd: Kozienice/Wrocław
Wiek: 21
Posty: 3,416
Podziękował: 2
Podziękowano: 14
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez lichak232 Zobacz posta
Shaman King :D
Pamiętam jak też to kiedyś oglądałem, a rok temu nawet sobie przypomniałem. :D


Tipo ma większą rozdzielkę, więcej ppi i jest tylko ciut ciemniejszy.
__________________
30 VI 2010 - pierwszy post; 25 IX 2010 - tysięczny post; dni 7, w tym 13 na koloni + 7 na wakacjach - 1000 postów w 58 dni!
xperia Tipo vs SE Hazel
yo6 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 23:14   #7
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Tipo. Android,większy ekran. Hazela odradzam,miałem i jakość dźwięku tragiczna,brak ręcznego korektora. Aparat nawet dobry tylko taka zaleta hazela.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 23:25   #8
Blade27
Magister
 
Awatar Blade27
 
Dołączył: Oct 2012
Posty: 475
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Zdecydowanie Tipo, podobnie jakbyś porównywał starą warszawe do Golfa 2 :D
Blade27 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 23:37   #9
lichak232
Serwisant
 
Awatar lichak232
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 731
Podziękował: 1
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez Damiano1234 Zobacz posta
Tipo. Android,większy ekran. Hazela odradzam,miałem i jakość dźwięku tragiczna,brak ręcznego korektora. Aparat nawet dobry tylko taka zaleta hazela.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Dźwięk jest bardzo dobry, bass jest mniejszy ale czystszy i ogółem lepszy od tipo
Ja mam hazela i według mnie jest lepszy od legendarnego w995 tylko ze nie ma w nim możliwości modyfikacji
lichak232 jest nieaktywny  
Stare 16-07-2013, 23:47   #10
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez lichak232 Zobacz posta
Dźwięk jest bardzo dobry, bass jest mniejszy ale czystszy i ogółem lepszy od tipo
Ja mam hazela i według mnie jest lepszy od legendarnego w995 tylko ze nie ma w nim możliwości modyfikacji
Lepszy hazel od w995? Bez jaj.. W995 bije go po tyłku.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 00:02   #11
lichak232
Serwisant
 
Awatar lichak232
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 731
Podziękował: 1
Podziękowano: 0
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez Damiano1234 Zobacz posta
Lepszy hazel od w995? Bez jaj.. W995 bije go po tyłku.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Mam hazela i w995 wiec wiem co mówię, cieszysz sie opiniami dziećmi neo i nie masz własnego zdania, zastanów sie co mówisz, z muzyki nie korzystam przez co jest dla mnie lepszy wiele
lichak232 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 00:22   #12
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez lichak232 Zobacz posta
Mam hazela i w995 wiec wiem co mówię, cieszysz sie opiniami dziećmi neo i nie masz własnego zdania, zastanów sie co mówisz, z muzyki nie korzystam przez co jest dla mnie lepszy wiele
Dobra dzieciaku niech ci będzie,nie masz lepszego telefonu to na hama musisz się cieszyć hazelem.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 00:23   #13
yo6
SU Moderator
 
Awatar yo6
 
Dołączył: Jul 2009
Skąd: Kozienice/Wrocław
Wiek: 21
Posty: 3,416
Podziękował: 2
Podziękowano: 14
Domyślnie

Cytat:
Zamieszczone przez Blade27 Zobacz posta
Zdecydowanie Tipo, podobnie jakbyś porównywał starą warszawe do Golfa 2 :D
Sugerujesz, że Tipo odpowiada Golfowi 2, bo nowe, a Hazela do Warszawy bo starsza?? Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym się wozić pięknie odnowioną Warszawą niż jakimś Golfem, nawet najbardziej ubajerzonym.
Cytat:
Zamieszczone przez Damiano1234 Zobacz posta
Tipo. Android,większy ekran. Hazela odradzam,miałem i jakość dźwięku tragiczna,brak ręcznego korektora. Aparat nawet dobry tylko taka zaleta hazela.
Jeśli się wgra dobrą akustykę to zaawansowany korektor nie jest aż tak potrzebny.

I panowie, bez kłótni, bo od razu ostrzegam, że gdy padną jakieś obraźliwe określenia lub wyzwiska (nawet wygwiazdkowane) to nie zawaham się dać czerwonej.
__________________
30 VI 2010 - pierwszy post; 25 IX 2010 - tysięczny post; dni 7, w tym 13 na koloni + 7 na wakacjach - 1000 postów w 58 dni!
xperia Tipo vs SE Hazel
yo6 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 00:28   #14
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Miałem hazela i w995,mam swoje zdanie co do telefonów. Hazel lepszy pod względem szybkości i nic więcej. Każdy kto miał w995 wie co to było..

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 00:31   #15
yo6
SU Moderator
 
Awatar yo6
 
Dołączył: Jul 2009
Skąd: Kozienice/Wrocław
Wiek: 21
Posty: 3,416
Podziękował: 2
Podziękowano: 14
Domyślnie

Ja tylko ostrzegam, gdyż widzę, że się potencjalnie zaczyna. Autor też może mieć swoje zdanie i nie masz prawa w żaden sposób go dyskryminować za to. Może on pokładać większy nacisk na pewne aspekty, które hazel może mieć lepsze. Koniec offtopu.
__________________
30 VI 2010 - pierwszy post; 25 IX 2010 - tysięczny post; dni 7, w tym 13 na koloni + 7 na wakacjach - 1000 postów w 58 dni!
xperia Tipo vs SE Hazel
yo6 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 02:46   #16
pepexio
Serwisant
 
Awatar pepexio
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 682
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Jeśli się nastawiasz na jakiekolwiek modyfikacje to bierz tipo. Wiadomo android i miliony modów aplikacji itp. a Hazel ma za to lepszy aparat więc jeśli robisz dużo zdjęć to Hazel ;) Dużo zależy czy przypada ci do gustu dotyk i android bo wiem że wielu ludziom akurat to przeszkadza w obecnych telefonach.
pepexio jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 22:11   #17
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

I tak w995 lepszy maślaki :-D


☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 22:42   #18
pepexio
Serwisant
 
Awatar pepexio
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 682
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

I co że lepszy. Nikogo nie obchodzi czy lepszy bo w temacie masz 2 konkretne telefony i w995 nie jest jednym z nich.
pepexio jest nieaktywny  
Stare 17-07-2013, 22:46   #19
Damiano1234
Zakaz pisania
 
Awatar Damiano1234
 
Dołączył: May 2009
Wiek: 26
Posty: 1,903
Podziękował: 0
Podziękowano: 1
Domyślnie

Dobra niech wam będzie hazel lepszy. Nie pisałem że to zły telefon ale tak to wyszło jakbym ja był najgorszy.

☆★☆ XPERIA S ☆★☆ - tapatalk
Damiano1234 jest nieaktywny  
Stare 18-07-2013, 01:00   #20
pepexio
Serwisant
 
Awatar pepexio
 
Dołączył: Aug 2011
Wiek: 22
Posty: 682
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Domyślnie

Nie chodzi czy lepszy czy nie. Sam wole w995 tylko nie ma mowy o nim w temacie a Ty z nim wypalasz i piszesz że lepszy.
pepexio jest nieaktywny  
Zamknięty wątek

Tagi
hazel, tipo, xperia

Narzędzia wątku


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
xperia tipo prawda supercontrakonami Pomocna dłoń - inne pytania 6 04-11-2013 17:14
NOWY Xperia tipo arek00055 SPRZEDAM 0 13-02-2013 13:00
Xperia Tipo vs LG Swift L5 mazik915 Pomoc w wyborze smartfona/tableta 2 03-10-2012 16:31


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright © 2017 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin
Copyright © Smartfonik.pl (SE-Center.info) 2006 - 2016